Strategie van je brein
Een gewoonte is hardnekkig. We zijn gewend om dingen op een bepaalde manier te doen. Dat is eigenlijk een prachtige oer-strategie van het brein. Hoe meer je automatiseert, des te meer tijd heb je om te kijken of je veilig bent.
In de tijd van de sabeltandtijgers en de koppensnellers was dat een prima strategie, alleen zijn die er allang niet meer en in deze tijd, zonder wilde dieren of moordlustige stammen, kan die strategie je behoorlijk in de weg zitten.
Als je een ongewenste gewoonte wilt veranderen werkt je brein niet echt mee. Het houdt er niet van om gewoonten te veranderen, want dat voelt ‘onveilig’. De nieuwe gewoonte kost zoveel energie en oplettendheid, dat het brein graag weer terug wil naar de oude modus.
Als je dus wilt afvallen, stoppen met roken, minder drinken of een andere gewoonte wilt aanpassen, gaat dat niet heel makkelijk. Sterker nog, het voelt als een gevecht. En dat klopt, je vecht tegen een heel sterk mechanisme.
Waarom wilskracht niet werkt
Op wilskracht kun je een heel eind komen, maar vaak komt er weer een aanleiding om terug te schieten in de oude vertrouwde modus. Een heftige ervaring, emoties, niet lekker in je vel en dan ben je weer terug bij af.
Wetenschappers zeggen dat het 6 weken duurt, voordat een nieuwe gewoonte gewoon is geworden. Dat is een beetje kort is als je 30 jaar hebt gerookt, of al 20 jaar zoetigheid ziet als oplossing voor onprettige gevoelens. Daar is dus iets anders voor nodig.
Wat kun je dan doen?
- Bedenk dat een nieuwe gewoonte uiteindelijk echt een gewoonte wordt, als je het maar lang genoeg doet.
- Geeft de nieuwe gewoonte je een ongemakkelijk gevoel, dan is dat maar zo. Wij mensen houden niet van ongemak. Als we het warm hebben moet de airco aan, als we het koud hebben de verwarming. Als we pijn hebben moet er een pil in en als we ongelukkig zijn, moeten we als de bliksem weer gelukkig worden. Ongemak hoort bij het leven en kunnen wij hebben en ongemak gaat weer over, zonder daarvoor iets te hoeven doen. (Overigens heb ik het niet over pijn ten gevolge van een aandoening natuurlijk, daar zijn pijnstillers echt wel op hun plek.)
- Je hoeft echt niet te wachten tot de spreekwoordelijke ‘knop’ omgaat. Die knop bestaat niet en wat daar eigenlijk mee bedoeld wordt is een ‘gevoel’. Als je ‘voelt’ dat je iets kunt, dan kun je het.
- Een nieuwe gewoonte heeft echt wel een poos nodig om echt een gewoonte te worden, maar kan zeker versneld worden als je werkt met het brein en het onderbewustzijn. Een hypnosesessie kan daar heel snel verandering in brengen. Zonder, of met heel weinig, ongemak. Voelen zit in het onderbewustzijn en dat kun je met hypnose razendsnel veranderen.
- Maar je kunt natuurlijk altijd volhouden en wachten tot de nieuwe gewoonte zo is verankerd in het brein dat het geen enkele moeite meer kost en je er niet meer over nadenkt. Dat gebeurt uiteindelijk vanzelf. Je kunt ongelooflijk veel meer dan je denkt. Wil je de snelle oplossing? Dan ben je welkom!
One Comment
Mooi beschreven Brenda. Het brein kent geen quick fix, maar je kunt het brein wel leren vertrouwen op het feit dat je het ongemak dat je bij een verandering gaat ervaren kunt dragen.
Of wel, dat je het gevoel mag voelen zonder de angst dat je er dood aangaat.
Mooi en dankbaar om hier aan bij te mogen dragen als hypnotherapeut.
We keep in touch!
Hartelijke groet;
Heter Zonnenschijn