Veel mensen zijn bang. Voor beesten, voor de toekomst, om te falen, voor tunnels, liften, noem maar op. Angst is een heel belemmerende emotie, maar gek genoeg heel makkelijk op te lossen. En.. er is een heel goede reden voor angst..
Een grote taak
Ons onderbewustzijn heeft een grote taak: ons veilig houden. Het onderbewustzijn denkt niet in goed of fout, daar hebben we ons bewustzijn voor. Het onderbewustzijn ‘denkt’ in veilig/onveilig, prettig/onprettig. Meer niet. Heel simpel. Als iets onveilig of onprettig voelt, dan gaat het onderbewustzijn iets ‘doen’. Om veilig te zijn, om zich weer goed te voelen. Het gaat een strategie ontwikkelen en uitvoeren. Bijvoorbeeld bij angst om afgewezen te worden zorgt het onderbewustzijn er voor dat er een oplossing komt om de pijn van afwijzing te voorkomen. Zoals misschien je terugtrekken, geen relaties of vriendschappen meer aangaan, misschien zelfs niet meer ergens naar toe gaan, zodat je niet afgewezen kunt worden. Het kan ook zijn dat het onderbewustzijn kiest voor de strategie ‘pleasen’: als je nou maar je stinkende best doet voor iedereen, dan wijzen ze je niet af. Of perfectionisme: als je nou maar alles tot in de puntjes op orde hebt, dan ben je goed genoeg en word je niet afgewezen.
Ooit heeft het levens gered
Angst is een fantastische manier om ons veilig te houden. Als je niet bang bent, ben je tenslotte niet veilig. Je zou zonder angst heel onveilige dingen kunnen doen. Het is de enige manier die je brein heeft om je veilig te houden. Een prachtig mechanisme en als je iets doet dat het brein als onveilig ziet, dan gaat het je waarschuwen (ook wel ‘piekeren’ genoemd). Deze waarschuwingen hebben ons ooit letterlijk het leven gered. Want, stel je voor, in de tijd dat er nog wilde dieren vrij losliepen, je in een bos zou lopen en er komt een beer.. De beer valt je aan, wil je verscheuren, je ontsnapt met wat schrammen, maar je hebt het overleefd.. Dan is het bijzonder handig dat, als je opnieuw in dat bos zou komen, je brein je waarschuwt: “denk erom, HIER was die beer!” Dat je niet alsnog aan stukken gescheurd wordt.
Er is geen beer
Als je brein iets als onveilig ziet en je komt opnieuw met dat ‘iets’ in aanraking, dan gaat het je dus waarschuwen: “Dit hebben we al eerder meegemaakt, dit is onveilig! Pas op, kijk uit!” Alleen.. wat hebben wij mensen in deze tijd, in Nederland, nou nog om bang voor te zijn? Beren zijn er alleen nog op de weg, de sabeltandtijgers zijn uitgestorven, er staan hier geen militairen met geweren op de hoek van de straat. Er is GEEN beer! Het mechanisme is overbodig (tenzij je geblinddoekt een snelweg over wilt steken, dan is het reuze handig).
Gedachten zijn geen feiten
Piekeren is eigenlijk je onderbewustzijn dat je waarschuwt. Het is het meest nutteloze dat je kunt doen. Als het niet gebeurt, dan zit je je voor niks zorgen te maken. Als het wel gebeurt, dan kun je er beter op vertrouwen dat het goed komt. Wanneer is iets nou niet goed gekomen? Hoe vaak heb je je niet zorgen gemaakt over iets waar je nu niet eens meer aan denkt? Waarom zou je je dan nu zorgen maken over iets waar je volgende week, volgende maand, niet meer aan denkt? Als je het mechanisme begrijpt, dan herken je de waarschuwingen als overbodig, niet van toepassing. Er is geen beer. Dan kun je die gedachten herkennen en er gewoon niet meer in meegaan. Het zijn maar gedachten. Mechanismen. Geen feiten. Het is niet ‘waar’.
Het betuttelende brein
Je moet het onderbewustzijn een beetje zien als een bezorgde moeder die je waarschuwt “Doe je wel je jas dicht, anders vat je kou. Kijk je wel uit met oversteken? Zorg je wel dat je niet ’s avonds alleen over straat gaat?” Als je een puber zou zijn dan zou je denken “Ja maham.. jeetje!”. Maar als je onderbewustzijn je betuttelt, dan ga je in elke gedachte mee! En die gedachten kloppen niet eens! Honden ZIJN niet eng. Vraag maar aan iemand die erg van honden houdt. Tunnels ZIJN niet eng. Vraag maar aan al die automobilisten die elke dag moeiteloos door zo’n tunnel rijden. Jouw onderbewustzijn ziet ze als gevaar op basis van wat je hebt meegemaakt. Niet op basis van feiten. Wij denken dat wat wij denken waar is, anders denken we het niet. Wat wij denken is niet waar, wat wij denken is gebaseerd op wat we hebben meegemaakt. Als je anders meemaakt, denk je anders. En als het niet waar is, waarom zou je dan bang zijn?
Opgelost
Je onderbewustzijn, met al zijn mechanismen, bepaalt de hele show. Totdat je controle neemt met je bewustzijn. Die is vele malen sterker dan het onderbewustzijn, maar vaak kan iemand dat niet voelen. Je weet het wel, maar het lukt je niet. Je weet dat je niet bang hoeft te zijn, maar je bent het wel. Daar is gelukkig een oplossing voor: hypnose. Een hypnotherapeut werkt in het onderbewustzijn, daar waar de overtuigingen/de mechanismen zitten, en kan deze overtuigingen veranderen. Het brein ‘vertellen’ dat er geen beer is. Een nieuwe strategie ‘installeren’, die wel voor je werkt. Zodat je het niet alleen weet, maar ook voelt. Opgelost.